Betalningsföreläggande

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe

Vad är ett betalningsföreläggande och vad gör jag om jag fått ett?

Ett betalningsföreläggande är en anmodan om att betala en skuld, alltså ett krav, som utfärdas av Kronofogden. Vem som helst som anser att någon annan är skyldig dem pengar kan ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Har du fått betalningsföreläggande är det viktigt att agera i tid. Här berättar vi vad du ska göra om ett dyker upp i brevlådan.

Vad är ett betalningsföreläggande?

Ett betalningsföreläggande är ett krav, en anmodan om att betala en skuld som en förfallen faktura eller ett lån. Ett betalningsföreläggande kan leda till en betalningsanmärkning, och i värsta fall att du blir föremål för utmätning, om du inte agerar i tid. Det är Kronofogden som utfärdar betalningsföreläggande. Har du fått ett krav från ett inkassobolag så är det kort och gott ett inkassokrav, inte ett betalningsföreläggande.

Om du inte betalar en skuld kan den du är skyldig pengar ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Har du fått ett betalningsföreläggande är du skyldig att bekräfta att du mottagit föreläggandet och sedan antingen betala skulden eller bestrida betalningsföreläggandet.

Om du inte gör någonting, och varken svarar eller bestrider kravet, räknas det som att du accepterar att kravet stämmer. Om du inte heller betalar kommer Kronofogden att fastslå skulden. Något som innebär att en betalningsanmärkning kommer att registreras i kreditupplysningsbolagens register.

Har du fått ett betalningsföreläggande? Gör så här

Om du har fått ett betalningsföreläggande innebär det kort och gott att någon anser att du är skyldig dem pengar och att den/de vill ha betalt av dig. Betalningsföreläggandet kommer att skickas hem till dig som fysiskt brev.

Om ett betalningsföreläggande dimper ner i brevlådan är viktigt att du agerar så snart som möjligt. Först och främst ska du bekräfta att du mottagit föreläggandet. Gör du ingenting räknas det som att du accepterar föreläggandet och att skulden det gäller är riktig. Då kommer Kronofogden att fastslå skulden och du kommer att få en betalningsanmärkning samt bli skyldig att betala hela skulden plus eventuella räntor och tilläggsavgifter.

Har du fått ett betalningsföreläggande ska du så fort du har möjlighet bekräfta att du mottagit brevet. Det kan du göra genom att logga in på Kronofogdens webbsida och underteckna mottagningsbeviset med hjälp av BankID. Det går också att underteckna det fysiska mottagningsbeviset du fått hem tillsammans med betalningsföreläggande och skicka in det till Kronofogden med vanlig post.

När du väl bekräftat att du mottagit betalningsföreläggandet finns det tre vägar att gå:

1) Om kravet stämmer: betala skulden

Om du anser att betalningsföreläggandet och skulden kravet gäller är det bara att betala. Glöm inte att ta reda på om ytterligare dröjsmålsränta och avgifter tillkommit innan du betalar. När betalningen är genomförd ska du kontakta Kronofogden och meddela detta. Sen är saken ur världen. Om du gör allt detta inom tidsramen som specificeras i betalningsföreläggandet så slipper du en betalningsanmärkning i kreditupplysningsbolagens register.

2) Kravet är felaktigt

Om kravet är felaktigt är det fortfarande viktigt att bekräfta att du mottagit betalningsföreläggandet. Som nämnt ovan räknas det som att du accepterar kravet och att du är betalningsskyldig om du inte gör någonting alls. Om kravet faktiskt är felaktigt ska du nu bestrida det.

Bestrida kravet gör du genom att skriva till Kronofogden och förklara hur och varför kravet inte stämmer. Var så utförlig som möjligt, det gäller både om kravet var fel från första början och om det stämmer men du redan betalat hela eller delar av skulden.

Om kravet gäller flera olika delskulder och vissa är felaktiga ska du förklara vilka som är felaktiga och varför.

3) Du kan inte betala skulden – betalningsföreläggandet gäller

Om betalningsföreläggandet är riktigt, men du inte kan betala just nu bör du omedelbart kontakta den du är skyldig pengar och höra dig för om det är möjligt att utarbeta en avbetalningsplan.

Om ni kommer överens om en lösning är det viktigt att fordringsägaren drar tillbaka sitt krav, annars kommer processen hos Kronofogden att fortgå och du kommer att få en betalningsanmärkning.

Ansök om betalningsföreläggande

Är någon skyldig dig pengar? Du kanske har sålt varor eller gjort ett uppdrag via ditt företag och inte fått betalt, lånat ut pengar till en annan privatperson eller väntar på att få tillbaka pengar från ett företag själv du betalat för mycket till?

Om personen eller företaget som är skyldig dig pengar inte betalar kan du själv ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Att ansöka om ett betalningsföreläggande kostar 300 kronor, via en handläggningsavgift som du behöver betala till Kronofogden.

Du behöver däremot inte anlita ett inkassobolag först innan du går vidare till Kronofogden, vilket många tror, För att kunna ansöka om ett betalningsföreläggande behöver dock sista datum för betalning ha passerat.

Det enklaste sättet att ansöka om ett betalningsföreläggande är att ansöka direkt via Kronofogdens webbplats (under Mina sidor), Kronofogden har också blanketter du kan fylla i. Det är viktigt att du förklarar vad skulden gäller och att du anger övriga detaljer kring kravet.

Vilken information ska anges i betalningsföreläggandet?

För att Kronofogden ska kunna handlägga och skicka ut ett betalningsföreläggande till det företag eller den person som är skyldig dig pengar behövs lite information. Dessa grundläggande uppgifterna är ett krav:

Information om du som ansöker om betalningsföreläggandet:

  • Namn och personnummer.
  • Adress och kontaktuppgifter.
  • Företagsnamn (t.ex om du har enskild firma).
  • Namn och person/organisationsnummer samt kontaktuppgifter till för eventuellt ombud.

Uppgifter om den du riktar kravet emot:

  • Personnummer eller organisationsnummer om det gäller ett företag.
  • Adress och kontaktuppgifter.
  • Specifikation av kravet (vad det gäller, varför du har ett legitimt krav etc.).
  • Kravbelopp (exklusive dröjsmålsränta och förseningsavgifter).
  • Ackumulerad ränta fram till det datum du ansöker om kravet (här är det dröjsmålsränta på 8 procent plus gällande referensränta som gäller, om inget annat angetts i det ursprungliga avtalet).
  • Förfallodatum (alltså det datum den ursprungliga skulden skulle varit betald).
  • Datum då den ursprungliga fakturan skickades ut (och eventuellt fakturanummer).
  • En utförlig beskrivning av kravet.
  • Ersättning för övriga kostnader, till exempel avgiften för att ansöka om betalningsföreläggandet och inkassokostnader.

Relaterade inlägg

Kreditprövning

Långivare är skyldiga enligt lag att göra en ordentlig kreditprövning innan de beviljar dig ett lån. Här går vi igenom allt du behöver veta om kreditprövningar, hur de påverkar dina chanser att få lån och vad du ska tänka på inför kreditprövningen.

Jonathan Flyxe
Jonathan Flyxe
Låna med medsökande

Om du planerar att ansöka om ett lite större belopp kan en medsökande på lånet öka dina chanser att få ansökan beviljad, men också ge dig möjlighet att låna ett större belopp. Läs mer om att söka lån med medsökande.

Martin Blohm
Martin Blohm
Hur många kreditupplysningar (UC) är för många?

När du ansöker om ett lån eller annan kredit görs alltid en kreditupplysning hos ett kreditupplysningsföretag som UC eller Bisnode. Här behandlar vi bland annat hur många kreditupplysningar som kan anses vara för många. Läs mer här.

Martin Blohm
Martin Blohm